HLAVNÉ MENU

  • Deň vody

    22.3.2024

    Tečie nám z kohútikov, máme jej dostatok. Bude tomu tak naždy? Nastolenou otázkou sa zaoberali žiaci 1. stupňa ku príležitosti Svetového dňa vody. Spoločne s pani učiteľkami a pánom učiteľom si ozrejmili odkiaľ sa k nám voda dostáva, či je možné piť vodu z ľubovoľného zdroja a čo prináša so sebou jej znečisťovanie.

    Mgr. Zuzana Frisová 

  • Jar už cítiť aj v našej škole

    21.3.2024

    Prichádzajúca jar a veľkonočné sviatky prajú tvorivosti žiakov našej školy. Všetko pomaly ožíva a odieva sa do pestrofarebných farebných tónov. Na hodinách výtvarnej, technickej a pracovnej výchovy, aj v školskom klube detí neúnavne pracujú šikovné rúčky. Trénujú jemnú motoriku, trpezlivosť pri činnostiach, rozvíjajú estetické cítenie a nadanie, tešia sa z dobre vykonanej práce a hlavne svojou šikovnosťou rozdávajú radosť a úsmevy.

     

    Prajeme všetkým príjemné, farebné a slnkom rozžiarené jarné dni!

     

    Mgr. Erika Voštiarová

  • Odpad, separácia, recyklácia!

    Hromadiaci odpad, je hrozbou pre spoločnosť. Preto sme sa so žiakmi šiestej,  ôsmej a deviatej triedy spoločne zamysleli nad možnosťami separácie a následnej recyklácie odpadu. Žiaci si overili, na konkrétnych príkladoch z praxe, či vedia odpad správne odseparovať. Zopakovali si farebné označenie nádob na separovanie. Následne súťaživou formou zisťovali dĺžku rozkladu odpadu v prírodných podmienkach. V závere hodiny sa oboznámili s produktmi vyrobenými recykláciou odpadu, ktoré je možné následne využiť v domácnosti.

      Ing. Jana Hrozeková

     

  • OZNAM

    Vedenie Základnej školy s materskou školou Jána Lajčiaka, Emila Janotku 2/6, 032 42 Pribylina so súhlasom zriaďovateľa oznamuje, že dňa 20.3.2024 (streda) udeľuje žiakom I.,II., III.,IV.,V.,VI. a VIII. triedy riaditeľské voľno podľa zákona 245/2008 §150 ods.5. Riaditeľské voľno je udelené žiakom z dôvodu zabezpečenia objektivity počas testovania T9 2024 (MONITOR).  Žiakov nie je potrebné odhlasovať z obedov, budú odhlásení automaticky.

  • Hravé pečenie v ŠKD

  • Valentín

    Deň svätého Valentína

     

    Deň svätého Valentína sme si pripomenuli aj na našej škole. Je skvelou príležitosťou na tvorivé výtvarné a technické tvornie milých pozdravov a darčekov. Na tento deň sa žiaci pripravovali už vopred a pod ich šikovnými rukami vznikali prekrásne ,,valentínky“, ktorými obdarili nielen svojich kamarátov a kamarátky, ale všetkých zamestnancov školy.

     

    Mgr. Erika Voštiarová

     

  • Reťaz priateľstva

    Jeden, dva, tri my sme kamaráti. Povedali si žiaci 1. ročníka a vytvorili spoločne Reťaz priateľstva. Pri jej tvorbe si precvičili nielen jemnú motoriku, ale aj trpezlivosť a prácu v skupine.

  • Láska a milovanie

    Zodpovedný prístup k sexualite

    Za účelom napĺňania cieľov Výchovy k manželstvu a rodičovstvu sme pre žiakov 8. a 9. ročníka zorganizovali besedu s pracovníčkou RÚVZ v Lipt. Mikuláši p. Slabejovou na tému HIV a iné prenosné pohlavné choroby. Žiaci sa pútavou formou  dozvedeli o dôsledkoch promiskuitného správania, ale hlavne o možnostiach ochrany svojho zdravia a budovania harmonických partnerských vzťahov založených na láske, úcte, vernosti, tolerancii a zodpovednosti.

  • Karneval

    Fašiangy sú obdobím zábavy, masiek a karnevalov. Aj na našej škole bolo veselo. Vyzdobená telocvičňa sa premenila na čarovné miesto plné masiek, rozprávkových bytostí so širokým úsmevom, tancujúcich od radosti. V závere veselého podujatia nechýbalo ani tradičné vyhodnotenie najoriginálnejších masiek. Ďakujeme zamestnancom školy aj rodičom detí za vytvorenie úžasnej atmosféry.

    Mgr. Erika Voštiarová

  • ⛸ ❄ Zimné hry na snehu ❄ ⛸

    26. 1. 2024

     

    Kto by nevyužil "vyšantiť sa" na čerstvo napadnutom bielom snehu ❄❄❄ na ihrisku, na ktoré dopadajú slnečné lúče januárového slniečka 🌞? Chlapci a dievčatá z 3. a 4. ročníka s pani učiteľkou Frísovou si túto možnosť nenechali ujsť a v rámci vyučovania využili krásne počasie na radosť z pohybu pri zimných športoch, otužovaní sa a rozvíjaní svojej kondície a pohybových zručností. ❄ 🌞 🍀

     

    (Mgr. Zuzana Frísová)

  • 🎄 Veselé Vianoce a šťastný nový rok 2024🎇✨

    23. 12. 2023

     

    Základná škola s materskou školou Jána Lajčiaka v Pribyline praje pokojné prežitie vianočných sviatkov 🎄 a šťastný nový rok 2024 🍀 všetkým žiakom a ich rodičom a starým rodičom, zamestnancmom školy, zamestnancom obecného zastupiteľstva a obyvateľom obce Pribylina 🏫.

     

  • 👩‍💻 Pracovná ponuka: školský digitálny koordinátor 👩‍🏫

    👩‍💻  Pracovná ponuka: školský digitálny koordinátor  👩‍🏫
    20. 12. 2023

    ZŠ s MŠ Jána Lajčiaka prijme do pracovného pomeru školského digitálneho koordinátora.

    Viac informácií na 👉 edujobs.sk

     

  • ❗ PRERUŠENIE VYUČOVANIA ❗

    12. 12. 2023

     

    Na základe usmernenia RÚVZ v Liptovskom Mikuláši a súhlasu zriaďovateľa OÚ Pribylina je kvôli vysokej chorobnosti žiakov prerušené vyučovanie od 13.12.2023 (streda) do 15.12.2023 (piatok).

  • 🎄 Prípravy na najkrajší sviatok v roku - VIANOCE v 4. ročníku 🎄

    11. 12. 2023

     

    Vianoce ✨ už klopú na dvere a žiaci 4. triedy sa na ne veľmi tešia 🤩. K prípravám na Vianoce patrí aj pečenie koláčikov 🥯, preto sme sa spoločne rozhodli pripraviť si tradičné vianočné pečivo. Počas záujmového útvaru Z každého rožku trošku, sme upiekli a vyzdobili medovníčky i linecké koláčiky. Pečenie a zdobenie nám išlo od ruky. Už sa tešíme, ako ich budeme rozdávať našim blízkym 🎁.

    (Mgr. Jana Mikušová)

  • 🎅 👼 Sv. Mikuláš - patrón detí 🤶

    🎅 👼  Sv. Mikuláš - patrón detí  🤶
    6. 12. 2023

     

    Dnes na sviatok sv. Mikuláša sa naši tretiaci ujali úlohy rozdať s čertom, anjelom a sobom 🎁🎁🎁 dobrým žiakom našej školy. Zastavili sa vo všetkých triedach, zaspievali pesničku o Mikulášovi 🎵 a ponúkli dobré deti cukríkmi 🍬🍬🍬.

  • 💃 ZÁŽITKOVÉ UČENIE SA S BÁBKOVÝM DIVADLOM 🎪

    💃  ZÁŽITKOVÉ UČENIE SA S BÁBKOVÝM DIVADLOM  🎪
    27. 11. 2023

     

    V novembri 2023 pribudlo vo vestibule školy bábkové divadielko so zaujímavými marionetmi v podobe plyšových zvieratiek 🦒 🐴 🐭, ktoré vyrobil pán učiteľ Mgr. Sluvka. Radosť z neho majú tak žiaci 1. stupňa, ako aj starší žiaci, ktorí si pomocou neho rozvíjajú dramatické, spevácke a rétorické zručnosti. V súčasnosti pod vedením pána učiteľa Sluvku nacvičujú svoje prvé predstavenie, na ktoré sa už všetci v škole tešíme 👋👋👋.

    (Ing. Miroslava Dechtárová)

  • ❄ ❄ PRVÁ GUĽOVAČKA 2023 v ŠKD ❄ ❄

    24. 11. 2023

     

    Posledný novembrový piatok sa deti v ŠKD určite nenudili. Za vedenia pani vychovávateľky privítali zimu v podobe stavania prvého snehuliaka a prvej guľovačky. Po vymrznutí líčok si deti spoločne urobili teplý čajik a oddychovali pri koledách ❄️⛄️😊.

    (Júlia Hanusinová)

  • 👋 SVETOVÝ DEŇ POZDRAVOV - 21. november 2023 👋

    👋  SVETOVÝ DEŇ POZDRAVOV - 21. november 2023  👋
    21. 11. 2023

     

    "Ahoj, dobrý deň, čau, nazdar, servus, zdravím Ťa" .... To sú najčastejšie pozdravy, ktoré poznáme v bežnej komunikácii u nás na Slovensku. Svetový deň pozdravov pripadá na 21. novembra a je myšlienkou bratov MacCormakových, ktorí v roku 1973 počas egyptsko-izraelskej vojny hľadali spôsob, ako zastaviť všetky vojny na svete, podporiť svetový mier a uvedomiť si potrebu osobného kontaktu s ľuďmi. Vyslovili myšlienku, že v tento deň by každý mal pozdraviť aspoň 10 ľudí - pretože, keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať 🍀🍀🍀

    Tento deň sme si so žiakmi pripomenuli rôznymi aktivitami:

    👉  Na hodine slovenského jazyka sme si prečítali rozprávku ,,Pánboh daj šťastia lavička“ a zahrali sme si divadlo so zvieratkami.

    👉  Na hodine pracovného vyučovaniavýtvarnej výchovy sme kreslili, tvorili pozdravy a spoločne zhotovili plagát.

    👉  Na hodine anglického jazyka sme napísali vianočné pozdravy na pohľadnice, ktoré pani učiteľka pošle do USA dvom chlapcom so slovenskými koreňmi  📩.

    No a samozrejme sme počas celého vyučovania rozdávali dobrú náladu vzájomným zdravením, pozdravovanímveselým úsmevom 😄😄🙂.

     

    (Mgr. Erika Voštiarová, Ing. Miroslava Dechtárová)

  • 🥀 ČERVENÉ MAKY - 11. november 2023 🚫

    🥀 ČERVENÉ MAKY - 11. november 2023 🚫
    10. 11. 2023

     

    11. novembra si svet pripomína ukončenie štyri roky trvajúcej 1. svetovej vojny ako Medzinárodný deň vojnových veteránov. Prvá svetová vojna vypukla 28. júla 1914, keď Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku. Najkrvavejšie boje na území dnešného Slovenska prebiehali od decembra 1914 do konca apríla 1915. Koniec vojny znamenal koniec Rakúsko-Uhorska, Osmanskej ríše, Nemecka i Ruska. Vznikli nové štáty ako Československo, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, neskôr Juhoslávia.

    Kanadský vojenský lekár, priamy účastník vojny, zložil báseň  o divých makoch na hroboch padlých vojakov, ktoré sa vo vetre vlnili medzi hrobmi. Aj takto začalo rozprávanie pána učiteľa Mgr. P. Imricha na hodine dejepisu. Pútavou formou priblížil žiakom obdobie, ktorého hrôzy našťastie my nepoznáme, ale môžeme sa na chvíľu v srdciach stíšiť a popremýšľať nad tým, aké šťastie máme, že žijeme v mieri.

    Na hodine výtvarnej výchovy žiaci vymaľovali červené maky o ktorých už vedia, že sa stali symbolom ukončenia 1. svetovej vojny.

     (Mgr. Erika Voštiarová)

  • 👩‍🍳 BURZA STREDNÝCH ŠKOL 👩‍🎓

    7. 11. 2023

     

    Dňa 7. 11. 2023 sa v Liptovskom Mikuláši konala propagačná akcia stredných škôl „Burza stredných škôl“. Cieľom akcie je ponúknuť žiakom základných škôl prehľad možností štúdia na stredných školách nielen v okrese Liptovský Mikuláš, ale i Ružomberok, Poprad, Banská Bystrica, či Martin. Z našej školy sa tejto akcie zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníka v rámci kariérneho poradenstva. Na propagačnej akcii sa mali možnosť bližšie zoznámiť s rôznymi študijnými odbormi, porozprávať sa so študentmi a pedagógmi daných stredných škôl, prezrieť si ukážky ich tvorby, lepšie porozumieť duálnemu vzdelávaniu. Zároveň táto akcia pre mnohé stredné školy slúžila ako pozvánka na dni otvorených dverí, počas ktorých si budú môcť uchádzači o štúdium prezrieť aj areál a vybavenie jednotlivých škôl, podrobnejšie sa zoznámiť so študijnými odbormi. Veríme, že účasťou žiakov na tejto akcii, škola prispela k ich ďalšej profesijnej orientácii a životnému smerovaniu. 

    (Mgr. Jana Mikušová)